Finalni događaj u sklopu I-TAP-PD projekta

Krajem juna i početkom jula, sastali smo se u Atini, da diskutijemo, proširimo i proslavimo Erazmus+ projekat I-TAP-PD — Međunardno partnerstvo nastavnika i umetnika u cilju profesionalnog razvoja. Naziv trodnevne konferencije bio je Održivi modeli partnerstva nastavnika i umetnika (TAP) u obrazovanju 21. veka: komunikacija, saradnja, kritičko mišljenje i kreativnost, a njen cilj je bio predstaviti centralne ideje celokupnog projekta, ali i esencijalne, inovativne elemente kako za nove, tako da i stare učesnike.

Vođeni pitanjima kojima smo se bavili prethodne tri godine u sklopu projekta — Ko smo mi? Šta možemo zajedno? — strukturirali smo naše govore, interesne grupe, radionice, aktivnosti o identitetu umetnika u obrazovanju, identitetu nastavnika u stvaralačkom procesu i njihovoj interakciji. Predstavili smo materijal za obuku i razultate istraživanja kreativnog putovanja I-TAP-PD projekta, koji je ponudio jedinstvenu priliku za nastavnike i umetnike da istraže prirodu i obrazovnu vrednost partnerstva u podršci profesionalnom i ličnom razvoju.


Vršnjački edukatori i umetnici iz cele Evrope, sa mnogo znanja i iskustva u raznim oblastima umetnosti, nastavnici, umetnici, praktičari, istraživači, hibridi i drugi, podelili su primere dobre prakse, istraživanja, ideje i iskustva u formalnom i neformalnom obrazovnom kontekstu.

Nakon jako važnih uvodnih govora i predavanja, posebne interesne grupe (SIG) preciznije su govorile o modelima saradnje i partnerstva nastavnika i umetnika (TAP) — predstavljeni su primeri dobre prakse, obrazovne politike u umetničkom obrazovanju, istraživanje o partnerstvu nastavnika i umetnika, kreativnosti i nadarenosti… Učestvovali smo u radionicama o plesu i pokretu, plejbek teatru, vizuelnim umetnostima… Uživali smo u predstavi pozorišta lutaka, interaktivnim događajima i umrežavanju sa kolegama iz različitih kreativnih disciplina.


Finalni događaj I-TAP-PD projekta u Atini bio je događaj na kome je učestvovalo 130 ljudi iz 6 zemalja — Grčke, Irske, Holandje, Srbije, Nemačke, Velike Britanije — a učesnici su iskoristili priliku da iskažu i podele svoju strast, svoje znanje, njihove povezanosti i zabrinutosti za umetnost u obrazovanju i za partnerstva u bilo kom obrazovnom kontekstu.


Moglo bi se reći da je ovaj događaj delovao kao rodno mesto novih ideja, novih veza i budućih partnerstava i projekata.

Fotografije: Fotis Kolokithas i Piro Cardha