ZAJEDNIŠTVO

Metodologija Drama i Pozorište u Obrazovanju (TIE/DIE Theatre/Drama in Eduction) je kod nas malo zastupljena disciplina. Većina pozorišnih praktičara i profesora, čak i umetničkih pedagoga se nikada ranije nije susretala sa ovom metodologijom. Sama metodologija potiče iz Velike Britanije, odakle su takođe pokretane inicijative širom Evrope, kao i u nekoliko svetskih zemalja, za rad sa njom. Metodologija se pokazala kao jedna od najdragocenijih za rad na osetljivim temama kao što je nasilje, naročito vršnjačko nasilje.

Metod će se sprovoditi od strane iskusnih pozorišnih i dramskih profesionalaca i predavača iz dve pozorišne grupe, ApsArt i Hleb Teatar, u organizaciji CEDEUM-a /Centra za dramu u edukaciji i umetnosti, organizacije koja je jedna od najznačajnijih iz oblasti dramskog obrazovanja u našoj zemlji i regionu, i koja je nacionalni centar međunarodne asocijacije IDEA (International Drama/Theatre in Education Association). Sam rad će se sastojati od stvaranja kratke scene, koja će se izvoditi u školskim učionicama, što bi predstavljalo uvod u temu i problem. Scena bi vodila ka diskusiji o problemu, sa razredom koji ju je odgledao i sa njihovim profesorima, kao i pozorišnim radionicama gde će deca i mladi ljudi imati priliku da kroz praksu rade sa različitim dramskim/pozorišnim tehnikama.

Plan rada takođe obuhvata i evaluaciju, što znači da će učesnicima pre gore navedenih aktivnosti biti podeljen upitnik koji će se sastojati od pitanja vezanih za njihovo iskustvo i saznanja o vršnjačkom nasilju. Nakon scene, radionice i diskusije, biće podeljen još jedan upitnik koji bi ocenio njihovu promenjenu percepciju o ovoj temi, i njihov stav o vršnjačkom nasilju.

Deo projekta biće i okrugli sto, koji će se organizovati u školi uz prisustvo i učešće zainteresovanih strana iz Ministarstava kulture i prosvete, i Ministarstva za sport i omladinu, učitelja i nastavnika iz škole, učenika i roditelja, gde će se prezentovati scene, rezultati radionica i ankete, zajedno uz otvorenu diskusiju na temu vršnjačkog nasilja.

Scene i rezultati radionica biće dokumentovani i podeljeni preko Youtube kanala i društvenih mreža. Fejsbuk strana će biti aktivirana, i zajedno sa svim učesnicima predstavljaće bezbednu mrežu zajedništva, gde će nastaviti da se odvijaju diskusije o temi. Vršnjačko nasilje u srpskim školama i među mladima postalo je gorući problem koji je rezultirao samoubistvima tinejdžera proteklih godina.

Prvi pilot projekat odvijao se u septembru, i uključio je učenike pet razreda osnovne škole, kao i pet razreda srednje škole . Rezultati će se predstaviti čitavoj školi, koja broji hiljade učenika. PR projekta usmeriće pažnju na važnost i relevantnost teme. Nadamo se da će projekat privući pažnju Ministarstva prosvete, i sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda koje bi podržalo sledeću fazu, a to je uključivanje drugih škola u Beogradu i širom Srbije.

Osoblje i članovi obe škole, roditelji, stručnjaci i predstavnici Ministarstva prosvete, bili su informisani o rezultatima projekta, uzeće učešće u okruglom stolu, svedočiti o samom radu i dobiti evaluaciju sprovedenu među mladim učesnicima.


Saznajte više o ovom projektu putem naše FB stranice: