„Zajedništvo” je projekat pokrenut 2016. godine, razvijen kroz saradnju CEDEUM-a i pozorišne grupe Hleb teatar. Posvećen je prevenciji nasilja u školama kroz dramsko/pozorišne kreativne metode. Partnerima se na samom početku pridružila i pozorišna grupa Aps Art. Projekat se sastojao od predstava Pozorišta u obrazovanju koje su kreirane za projekat i radionica koje su sprovedene u školama. Koncept projekta je identifikovanje odeljenskog i školskog okruženja kao zajednice u kojoj je svaki pojedinac važan i zbrinut. Takođe se zasniva na holističkom pristupu zasnovanom na konceptu da moramo analizirati i sagledati fenomen vršnjačkog nasilja uzimajući u obzir ne samo učenike već i školu u celini, uključujući nastavnike i osoblje, roditelje i čitavo okruženje.

Stotine đaka beogradskih škola uzrasta od 10-16 godina, od kojih mnogi nikada nisu iskusili pozorišne radionice ili metodologiju Pozorišta u obrazovanju, učestvovalo je i iskusilo je interaktivne predstave. Sa velikim uspehom posebno su igrane predstave „Ruksak“, koja se bavi temom fizičkog nasilja, i “Reči od kamena”, inovativna forma interaktivnog mjuzikla sa temom sajber nasilja.

Takođe, naša ciljna grupa su bili stručnjaci za vršnjačko i sajber nasilje, koji su se prvi put susreli sa dramskim/pozorišnim metodologijama. Nastavnici i psiholozi su takođe zaključili da je naša metodologija nešto što može lako uticati na decu i mlade da razmišljaju o temi vršnjačkog nasilja i postanu svesni sopstvenog ponašanja. Najvažniji uticaj je da su mladi postali aktivniji i aktivirani nakon radionica i TIE intervencija, menjajući svoju ulogu pasivnih posmatrača.

Projekat „Zajedništvo“ podržan je 2016. godine mikrograntom većeg EU projekta „Claim! Prekogranična mreža građana za mir, međuzajedničko pomirenje i ljudsku bezbednost“ tima „cn4hs“. Njegovi rezultati i sam rad bili su predmet istraživanja „R.U.In?“ ERASMUS+ projekat, a sam projekat je predstavljen u različitim kontekstima i konferencijama kroz predavanja, prezentacije radova i radionice (Beograd, Bitef Polifonija 2016, Atina 2017, Budimpešta 2018, itd.)


To je tekući projekat CEDEUM-a i Hleb teatra.


Saznajte više o ovom projektu putem naše FB stranice: