X POZORIŠNI FESTIVAL DECE I MLADIH „Mater Terra”

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se X POZORIŠNI FESTIVAL DECE I MLADIH „Mater Terra” održati u Velikoj sali i drugim prostorima Doma kulture Studentski grad  u petak 17. i  subotu 18. novembra 2023. 

Do 15. oktobra moći ćete da prijavite predstave, predstave u nastajanju, kraće dramske i plesne forme koje su nastale u okviru dramskih grupa u osnovnim i srednjim školama, u dramskim studijima ili samoorganozovano. Jedini uslov je da se predstave bave temama iz oblasti  ekologije i ekologije duše. 

Ove godine prateći program festivala biće simpozijum„Razvijanje građanskog aktivizma kroz kreativno obrazovanje“ u kome je CEDEUM partner. 

Više o festivalu:

• Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve one učitelje, nastavnike, umetnike i dramske pedagoge koji, kao i mi, veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj, kao i razvoj  društva i sveta  u kome živimo.                                                  

• Festival je nekompetitivan i ideja je da služi kao mesto za podršku i razvoj dramskih grupa i studija. Glavnog dana festivala, nakon svakog bloka predstava održavaju se razgovori gde mladi učesnici, njihovi nastavnici i dramski pedagozi, publika, roditelji, kao i stručni tim festivala razmenjuju mišljenja o predstavama, daju komentare i otvoreno razgovaraju o procesima rada i o pokazanim radovima.

• Voditelji dramskih grupa dobijaju pisanu evaluaciju stručnog tima, koji im služi kao smernica u daljem radu.

• Svi učesnici Festivala su dobitnici „Ekološke zvezde”, priznanja za širenje poruka plemenitosti i ekologije kroz pozorišni izraz, a „Ekološki putokaz” dobijaju one organizacije i pojedinci koju su svojim doprinosom omogućili da Festival razvija, i koji svojim delovanjem u polju  kulture doprinose ovim oblastima. 

„Ekologija duše” je nova kovanica  koja za nas podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške. Insistiramo na tome da je Festival nekompetitivan, jer pokušavamo da ustanovimo nove odnose i mala ostrva drugačijeg i pravednijeg sistema vrednosti sa kojom deca i mladi treba da se upoznaju, i usvoje kao alternativu sadašnjem preovladavajućem sistemu nadmetanja, kupovine i prodaje, apatije i nebrige za drugog, za našu prirodu i planeta uopšte.

Od svog osnivanja 2014.godine na festivalu je učestvovalo više desetina dramskih grupa i studija, a festival je održan i 2020. tokom pandemije virusa korona u onlajn formi.

Do sada u stručnom timu su učestvovali:

Ljubica Beljanski Ristić (CEDEUM), Diana Kržanić Tepavac, (ASSITEJ Srbija), Boris Čakširan (ERGstatus), Tatjana Pajović (POD Teatar)  Dragana Koruga (CIP), Sunčica Milosavljević (BAZAART), Bojana Škorc (FLU/Zdravo da ste), Minja Bogavac (Bitef/E8),  Marko Pejović (Hajde da…) Paul Murrey (dramski pedagog i glumac)  i Ksenija Krnajski  (pozorišna rediteljka), Marta Keler (glumica),t Eldar Zubčević, (glumac), Maja Mitić, (glumica), Nenad Radović (glumac i dramski pedagog), Ana Popović (rediteljka), Jelena Paligorić Sinkević (dramatruškinja), Dina Radoman (rediteljka), Borisav Matić (CEDEUM/IDEA), Monika Nećpalova (Thalia Teatro), kao i  Sanja Krsmanović Tasić (CEDEUM/IDEA/Hleb teatar,umetnička direktorka festivala)

Festival organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti u partnerstvu sa Udruženjem Umetnička Utopija. Festival je akreditovani program svetske asocijacije za pozorište i dramu u obrazovanju IDEA. (www.ideadrama.com), i održava se pod pokroviteljstvom Kancelarije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM. Festival „Mater Terra” možete pratiti na zvaničnoj Fejsbuk stranici, a za sva pitanja možete nam se obratiti na sledećoj mejl adresi: cedeuminfo@gmail.com.