Pozorište u školama-PUŠ, je iniciativa CEDEUM-a koja ima za cilj promociju i primenu projekata koji setiču saradnje škola i umetnika , kao i umetničkih grupa i kolektiva, posebno iz oblast izvođačkih umetnosti. U okviru projekta 2017. I 2018.godine organizovani su simpozijumi pod zajednički nazivom: “Za bezbednost dece i mladih- inovativne metode u prevenciji vršnjačkog i internet nasilja”.

2017. godine Simpozijum “Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja”, je organizovan u prostoru Dečijeg kulturnog centra.kao prateći program Festivala Mater Terra. Na njemu su bile predstavljene interaktivne predstave koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja. Dve predstave su nastale u okviru evropskog Erazmus + projekta R.U.IN: predstava “Štreber” organizacije iz Budimpešte Otvoreni krug i predstava-mjuzikl “Reči od kamena” Hleb Teatra u produkciji CEDEUM-a. Fokus obe predstave je Internet nasilje ili “cyberbullying”, kao sve rasprostranjenija pojava koja i u našoj zemlji odnosi mlade živote. Takođe je odigrana predstava u učionici “Epske igrice” grupe Hop.La! se bavi temom nasilja nad ženama. Učesnici predstava kao i publika zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti, imali su priliku da na okruglom stolu “ Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u našem društvu, i predstave svoje iskustvo korišćenja kreativnih metoda koje ostavljaju dublji i duži trag na učesnike, i samim tim utiču na smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih. Program se završio dodelom diploma i predstavom “Dragi tata” po tekstu Milene Bogavac Teatra 011 koja je poklon učesnicima.

Simpozijum koji je organizovan 2018. godine nosio je naziv: “Sajber-nasilje, pojave i prevencija“. Program se održao Ustanova kulture „Parobrod“.
Program se sastojao od:

  • Panela – “Internet nasilje: pojava i prevencija” u kome su stručnjaci iz oblasti vršnjačkog nasilja, sajberbulinga, učesnici simpozijuma kao i publika su imali priliku da na panelu “Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u našem društvu, posebno među decom i mladima i predstave svoje iskustvo korišćenja kreativnih metoda koje ostavljajudublji i duži trag na učesnike, i samim tim utiču na smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih.
  • Prezentacija istraživanja primene metode pozorišta u obrazovanju u prevenciji vršnjačkog nasilja, istraživanja koje sprovodi projekat R.U.IN u Mađarskoj, Rumuniju, Srbiji i na Kipru – Dr Bojana Škorc i Nataša Milojević.
  • PRIMER DOBRE PRAKSE: PREZENTACIJA RADA I PREDSTAVE: „Ko ti je kriv?“ sa temom vršnjačkog i internet nasilja u izvođenju učenika Geološke i hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“ prof. Vesna Vojvodić Mitrović.Predstavljanja onlajn aplikacije „Sajber“, za praktični rad sa odeljenjima na prevenciji internet nasilja.
  • RADIONICA: Interaktivne dramske radionica primene onlajn aplikacija „Sajber“ za edukaciju učenika o Internet nasilju. Aplikacija je kreirana u okviru evropskog projekta R.U.IN, i primenjivaće se u više evropskih zemalja. Sanja Krsmanović Tasić, Kristina Mlađenović, Nikola Koruga, CEDEUM.
  • OKRUGLOG STOLA: „Reč imaju mladi: iskustva mladih sa pozorištem u obrazovanju“, Predstavljanje projekta „Zajedništvo“ CEDEUM-a i Hleb Teatar (Udruženje Umetnička Utopija) uz učešće mladih iz osnovnih i srednjih škola u kojima je sproveden projekat (OŠ „Ljuba Nenadović“, OŠ „Vuk Karadžić“, Škola za dizajn, Četvrta beogradska gimnazija, OŠ „Milan Rakić- Novi Beograd“ i druge) psihologa škole, predstavnika grupe za suzbijanje nasilja, predstavnika učeničkog parlamenta, nastavnika i roditelja.